Projekt azonosító: HU09-0009-A2-2013

Természetes hatóanyag alapú termékek fejlesztése és előállítása torma növényi hulladékból környezetbarát technológiával

2015.03.18. Szerda

A Kelet Product Zrt. a Debreceni Egyetemmel és norvég partnerével közösen torma növényi részekből vegyipari és mezőgazdasági felhasználású, első-sorban felületek fertőtlenítésére kutatja a növényi hulladékok felhasználásának lehetőségét. A kutatás 2015. januárjától 2016. áprilisáig tart.

 

A kutatás eredményeként növényi hulladékokból az élet számos területén felhasználható illóolajokat és fertőtlenítő szereket tud majd előállítani a Kelet Product Zrt. környezetbarát technológiával.

 

A projekt fő célja innovatív, természetes vegyületekből álló termékek előállítása, környezetbarát technológiák segítségével, egy potenciálisan veszélyes növényi hulladékból. Ezen termék előállításához szükséges kutatás-fejlesztést a résztvevők maguk kívánják megvalósítani.

 

„A cél a Debrecen környéki intenzív, nagy területen végzett torma termesztés potenciálisan veszélyes izotiocinátokat tartalmazó melléktermékeinek, így mindenekelőtt az oldalgyökereknek, piacképtelen minőségű és/vagy méretű gyökereknek, valamint a föld feletti részeknek oly módon történő hasznosítása és ártalmatlanítása, amely új, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, vagy más iparágak számára hasznos termékek létrejöttéhez vezet. „ – összegzi a kutatás lényegét Dr. Vasas Gábor a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

 

A projektben saját fejlesztésű, minél környezetbarátabb technológiákkal tervezzük a növényi hulladék hasznosítását, mely mindkét esetben a növényi anyag egyik, nagyértékű komponensének izolációját jelenti. Első esetben ez az illóolaj (izotiocianát keverék) előállításának felel meg, ezáltal szétválasztjuk a növényi hulladékot a nagy koncentrációban veszélyes, de egyébiránt számos potenciális élelmiszeripari, vegyipari és mezőgazdasági felhasználással rendelkező izotiocianátokra és egyéb, könnyen felhasználható de immár veszélytelen melléktermék(ek)re. Második esetben a hulladékból a peroxidáz enzimben gazdag proteinfrakció előállítását végezzük el a növényi anyagból.

 

Mindkét izolációs eljárás kidolgozásra kerül, a két termék gyártásának arányáról a kísérlet-fejlesztési tapasztalatok és a piaci viszonyok döntenek.

 

A projekt résztvevői fenti feladatok megvalósítására vállalnak kísérleti kutatást és a szükséges beruházások megtételét új, szabadalmaztatható környezetbarát termék(ek) vagy technológiai lépés létrehozására egy potenciális veszélyes növényi hulladék, mint nyersanyag felhasználásával.

 

A konzorciumban megvalósuló projekt a Kelet Product Zrt (4233 Balkány, Ságvári E. út 12, valamint 4288 Újléta, Petőfi utca 41) a Debreceni Egyetem (Egyetem tér 1) és a Norvég NIVA (Oslo, Gaustadalléen 2, 21) együttműködésével valósul majd meg.

Természetes hatóanyag alapú termékek

fejlesztése és előállítása torma növényi

hulladékból környezetbarát technológiával