Projekt azonosító: HU09-0009-A2-2013

Természetes hatóanyag alapú termékek

fejlesztése és előállítása torma növényi

hulladékból környezetbarát technológiával

A Kelet Product Zrt. és a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke záró rendezvény keretében ismertette a projekt tapasztalatait, elért eredményeit Debrecenben. Az április 22-én, a Nagyerdei Víztoronyban megtartott rendezvényen a projekt megvalósítását, elért tudományos eredményeit, és kifejlesztett technológia és termék körét ismertették az érdeklődők számára.

 

A projekt célja az volt, hogy a Debrecen környéki intenzív, nagy területen végzett torma termesztés melléktermékeinek, így mindenekelőtt az oldalgyökereknek, piacképtelen minőségű és méretű gyökereknek, valamint a föld feletti részeknek oly módon történő hasznosítása és ártalmatlanítása, amely új, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, vagy más iparágak számára hasznos termékek létrejöttéhez vezet.

A 16 hónapos projektben saját fejlesztésű, környezetbarát technológiákat használtak a szakemberek a növényi hulladék hasznosítása során.  Ez mindkét esetben a növényi anyag egyik, nagyértékű komponensének izolációját jelentette. Első esetben ez az ízért és szagért felelős illóolaj előállításának felel meg, ezáltal szétválasztják a növényi hulladékot a nagy koncentrációban veszélyes, de egyébiránt számos potenciális élelmiszer ipari, vegyipari és mezőgazdasági felhasználással rendelkező illó komponensekre és egyéb, könnyen felhasználható, de immár veszélytelen melléktermék(ek)re. Második esetben a peroxidáz enzimben gazdag proteinfrakció előállítását végeztük el a növényi anyagból. Mindkét izolációs eljárás és a termékek gyártásához szükséges technológia kidolgozásra került.

 

 A 2015. januárja óta zajló projektben a torma kismolekulájú hatóanyagainak mérésére alkalmas műszeres analitikai módszereket fejlesztettek ki a szakemberek, valamint fontos mérföldköveket értek el a gyártástechnológia optimalizációjában. A torma illóolajra alapozva antifungális és algicid terméket hoztak létre, melyek szabadalmi bejelentése folyamatban van.

A projekt partnere a Norwegian Institue for Water Research (NIVA) segítségével kutatta a tormaolaj algaölő képességét egyedi algafajokban.

Sikeres projekt zárórendezvényt tartottak Debrecenben

2016.04.22. Péntek