Projekt azonosító: HU09-0009-A2-2013

Természetes hatóanyag alapú termékek

fejlesztése és előállítása torma növényi

hulladékból környezetbarát technológiával

végbemegy. Különböző mikrobiális szervezetekre kifejtett gátló hatásuk vizsgálata alapvető fontosságú a későbbi termékfejlesztés szempontjából, hiszen a termék felhasználási körét alapjaiban határozza meg a hatásspektrum. A tervezett felhasználásnak megfelelően, a tág értelemben vett algák (vízi fotoszintetizáló szervezetek) és fonalas gombák (penészek) elleni aktivitást kívánjuk legintenzívebben tesztelni jelen feladatban. Ezen kívül a hatásmechanizmusra rálátást engedő vizsgálatokat is megcélzunk.

 

A feladat elvégézésnek végére ipari szabványoknak megfelelő analitikai módszerek állnak rendelkezésre a tormából releváns kismolekulás vegyületek (glükozinolátok és izotiocianátok), valamint peroxidáz aktivitás és tartalom mérésére, a Debreceni Egyetem műszerparkjára építve.

A Kelet Product Zrt. a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékvel és a Norwegian Institue for Water Research (NIVA) együtt-működésében valósítja meg kutatási tevékenységét, ami a torma illóolaj algicid és fungicid hatásának vizsgálatát is magában foglalja.

 

A projekt keretében 16 hónap időtartamban folynak a kutatások, elsősorban a Kelet Product Zrt. eszközeire és a Debreceni Egyetem labor kapacitására alapozva.

 

Az izotiocianátok, a tormaolaj fő bioaktív komponensei számos organizmus növekedését képesek kis koncentrációban gátolni. Az izotiocianátok ugyanakkor természetes vegyületek lévén, biodegradábilisek, azaz maguk ill. bomlástermékeik lebontása is megoldott  a   természetben,   lebomlásuk  vizes  közegben   is